Skip to main content
Thu, 09/28/2023 - 13:30
Biophilic Design
Een interieur dat bijdraagt aan het welbevinden van mensen

Wij willen je graag inspireren bij Hardeveld. Een concept wat we steeds vaker toepassen in onze ontwerpen is Biophilic design. Zo zie je dit ook terug in ons eigen inspiratiehuis. Maar wat is Biohpilic design precies en wat is het effect op de mens met deze vorm van inrichten? Dat lees je hier in ons blog

Biophilic Design is het creëren van omgevingen die inspelen op de menselijke behoefte aan de natuur. Biophilic Design is gebaseerd op de biophilia hypothese, die stelt dat mensen een aangeboren connectie hebben met de natuurlijke wereld en daarom is de blootstelling aan de natuurlijke wereld belangrijk voor het menselijk welzijn (Gillis & Gatersleben, 2015).

Uit studies blijkt dat een biophilic design werkomgeving bijdraagt aan het verhogen van de productiviteit en het verlagen van het stressniveau, maar ook stimuleert het de creativiteit en verbetert ons welzijn. Een paar onderzoeksresultaten op een rij. Medewerkers zijn/hebben:

6% productiever

15% creatiever

15% hoger niveau van welzijn (Human Spaces, 2015).

20% heeft een beter korte termijn geheugen wanneer er zicht is op de natuur of een afbeelding van de natuur. (University of Michigan, 2018)

Bovenstaande cijfers geven al het belang van Biophilic Design weer, maar een Biophilic Design werkomgeving zorgt ook voor 10% minder ziekteverzuim. (Greenbuild, 2011)

Uit diverse onderzoeken blijkt dat er drie hoofdonderwerpen zijn die nuttig zijn voor ontwerpers:

1. Direct contact met de ‘echte’ natuur: toevoeging van natuur, waardoor de zintuigen worden geprikkeld.

2. Indirecte associatie met de natuur: de natuur nadoen middels materialen, patronen, kleuren, vormen, elementen

3. Instinctieve indeling van de ruimte: vanuit ons oerinstinct voelen we ons comfortabel wanneer de omgeving op een bepaalde manier is ingedeeld.

Deze hoofdonderwerpen kunnen op diverse manieren vertaalt worden naar een concreet interieurplan. Het hoeft niet altijd groots en meeslepend te zijn, ook met kleine aanpassingen en een klein budget kun je al een positief effect creëren

Kortom, het toepassen van biophilic in je interieur gaat een stuk verder dan alleen een paar planten toevoegen en is meer dan alleen een hype. Wil je nog meer weten te komen wat biophilic design inhoudt, hoe zich dit vertaalt naar een interieurplan en wat dit onderwerp voor jouw organisatie kan betekenen?

Kom dan naar onze inspiratiedag op 3 november waar diverse sprekers je meenemen in dit onderwerp. Meld je hier aan! Je mag natuurlijk ook altijd vrijblijvend een afspraak maken. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ben je geïnspireerd geraakt?
Neem dan direct contact met ons op voor een afspraak! Een van onze adviseurs neemt graag de tijd voor je om te kijken wat we voor je kunnen betekenen.