Skip to main content
Wed, 01/10/2018 - 15:08
Ergonomisch werken in 3 stappen
Blijf bewust van je goede werkhouding!

Wat is ergonomisch werken eigenlijk? Ergonomie moet er voor zorgen dat de veiligheid en de gezondheid van werknemers gewaarborgd wordt. De betekenis van ergonomisch werken is volgens De Nederlandse Vereniging voor Ergonomie het volgende: “Ergonomie streeft naar het zodanig ontwerpen van gebruiksvoorwerpen, technische systemen en taken dat de veiligheid, de gezondheid, het comfort en het doeltreffend functioneren van mensen wordt bevorderd.” 

Met andere woorden: Door een goede werkhouding werk je lekkerder, gezonder en ben je productiever! Maar hoe moet je ergonomisch werken? Het begint bij goed ergonomisch meubilair, met soms ook hulpmiddelen of gereedschap die een goede werkhouding ondersteunen. Wil je direct beginnen met ergonomisch werken? Volg dan de volgende 3 stappen om een goede werkhouding aan te nemen! 

Stap 1 - Werkplek check

Een goede werkhouding bereik je voor een groot gedeelte met het goed instellen van je werkplek en bureaustoel. Daarbij helpt het als jouw werkplek is ingericht met ergonomische kantoormeubelen die voldoen aan de huidige normen en richtlijnen. De Nederlandse Praktijk Richtlijn 1813 (NPR 1813) is speciaal ontwikkeld voor kantoormeubilair. Deze richtlijn geeft toelichting op en aanwijzingen voor het verantwoord gebruik van bijvoorbeeld de NEN 2249 of NEN 1335 normen.

Voor ergonomische (zit)bureaus geldt bijvoorbeeld dat:

 • Ze minimaal instelbaar zijn tussen 65 -85 cm
 • Het werkblad minimaal 80 cm diep is en 120 cm breed
 • De dikte van het tafelblad incl. draagconstructie aan de voorzijde maximaal 55 mm mag zijn
 • Tot 60 cm tafeldiepte er volledig vrije voetenruimte is


Een ergonomische bureaustoel dient volgens de NEN 1335 minimaal instelbaar te zijn op de volgende punten:

 • Zithoogte (40-51 cm)
 • Zitdiepte (40-42 cm)
 • Lendesteun/rugleuning (17-22 cm)
 • Hoogte armsteunen (20-25 cm)
 • en breedte armsteunen (46-51 cm)


Lees de adviezen bij stap 2 om te ontdekken of jouw kantoormeubilair voldoende instelbaar is. Merk je dat je werkplek niet goed op jouw postuur in te stellen is, dan is het belangrijk over te gaan op ergonomisch kantoormeubilair. Laat je hierbij goed adviseren door een expert. Goed om te weten dat naast goed instelbaar meubilair ook licht, klimaat en oppervlakte van belang zijn voor een veilige en gezonde werkomgeving. 
 

Stap 2 - Werkplek en bureaustoel instellen

Ergonomisch werken begint bij het goed instellen van jouw werkplek, bureaustoel en beeldscherm, zodat het past bij jouw postuur. Maar hoe stel je jouw bureaustoel en werkplek goed in? Wij geven hier eenvoudige tips om je werkplek in te stellen:

 1. Stel de hoogte van je bureaustoel in. Zorg dat je knieën een hoek van minimaal 90 ̊ hebben.
 2. Ga rechtop en achterin de bureaustoel zitten, kijk of er genoeg ruimte is tussen de knieholte en de zitting van de stoel (vuistdikte).
 3. Verstel de hoek van de rugleuning zodanig in, dat dit prettig voelt bij de werkzaamheden die je verricht. Je kunt ook gebruik maken van de vrije stand. Zo ben je meer dynamisch tijdens het zitten.
 4. Stel de armsteunen op de juiste hoogte in. Je onderarmen moeten ondersteund worden, terwijl de schouders ontspannen afhangen.
 5. De armsteunen moeten niet te ver van je lichaam afstaan (vuistdikte).
 6. Pas de hoogte van het werkblad aan de hoogte van je armsteunen aan (en niet andersom!).
 7. Schuif goed aan het werkblad, je onderarmen steunen op het werkblad.
 8. Positioneer het beeldscherm recht voor je, de bovenrand moet ongeveer op ooghoogte staan.
 9. Als je met documenten werkt, heb je een documenthouder nodig
 10. Plaats het toetsenbord recht voor je lichaam. Plaats de muis zo dicht mogelijk bij het toetsenbord, je vingers rusten op de knoppen van de muis.
 11. Laat de hand op het werkblad rusten als je de muis niet gebruikt.

 

Stap 3 - Een goede werkhouding blijven vasthouden!

Last but not least: blijf bewust van jouw goede werkhouding! Je kan een fantastische ergonomische bureaustoel hebben die goed ingesteld staat op jouw postuur, maar als je vervolgens 9 uur achter elkaar onderuit gezakt of voorovergebogen zit, dan ben je niet ergonomisch aan het werk en verhoog je het risico op lichamelijke klachten. Afwisseling van goede werkhoudingen, afwisseling van taken en voldoende onderbrekingen van het zitten, zijn daarbij het sleutelwoord.

Wil je zeker weten of je een goede werkhouding hebt? Wil je ergonomisch werken direct goed toepassen in de praktijk? Wij kijken graag met je mee en geven je advies wat goed bij jouw postuur en taken past! Want ergonomisch werken is voor iedereen weer net even anders. Maak een afspraak met onze werkplekadviseur Jantine!

Afspraak maken

 

Ben je geïnspireerd geraakt?
Neem dan direct contact met ons op voor een afspraak! Een van onze adviseurs neemt graag de tijd voor je om te kijken wat we voor je kunnen betekenen.