Skip to main content
thuiswerken
Tue, 06/09/2020 - 12:04
Ervaringen van thuiswerkers
Aan het woord: Francisca (35), Journalist bij het Advocatenblad

Velen van ons werken nog steeds thuis. Ondanks aangekondigde versoepelingen van de maatregelen is nog steeds het advies om zo veel mogelijk thuis te werken. Nieuwsgierig hoe anderen het thuiswerken ervaren? In deze serie blogs delen mensen hun ervaring met thuiswerken in Corona tijd. Vandaag geven we het woord aan Francisca. Zij is 36 en Journalist bij het Advocatenblad. Ze woont samen met haar partner en hun peuter. 

Hoe heb jij je thuiswerkplek ingericht en waar in huis werk je?

Omdat ik ook in de normale situatie veel thuiswerk (2 a 3 van de 4 dagen in de week) had ik al een fijne werkplek voor mezelf gecreëerd. Bij huis hebben wij een ruim bijgebouw voor opslag en klusruimte. De bovenste verdieping heb ik als kantoor ingericht: een grote werktafel met een fijne bureaustoel en goede internetverbinding.

Heb je wat veranderd aan je werkplek gedurende de afgelopen weken?

Een kantoor in een apart bijgebouw is nogal luxe, dat besef ik me maar al te goed, maar momenteel kom ik hier eigenlijk niet of nauwelijks. Mijn vriend werkt in de logistiek en is vijf dagen per week onderweg, ook in deze bijzondere tijd. De zorg voor onze peuter ligt dus voornamelijk op mijn schouders. In de praktijk betekent dat dat ik aan de keukentafel werk, op de bank met laptop op schoot of staand aan het aanrecht om eens van houding te wisselen. Zo hoop ik het ergonomisch nog enigszins verantwoord te maken.

Wat vind je positief aan het thuiswerken?

Het meest positieve vind ik dat ik niet hoef te reizen om aan het werk te gaan. Dat is ook de reden dat ik normaal gesproken ook vaak thuis werk. Heen en terug naar Den Haag kost me met file al gauw zo’n drie uur van de dag. Dat bespaar ik nu en dat is heerlijk. Ook is het prettig dat je zelf je dag in kan delen. Helemaal in de situatie met kinderen thuis. Hierbij is het wel zaak om ervoor te waken dat je niet continue met je hoofd bij het werk blijft zitten. Vaste werktijden per dag afgewisseld met speeluren met mijn zoon; dat werkt voor mij momenteel het beste. Nadeel is dat je het directe contact met collega’s mist. Natuurlijk bellen en videobellen we veel, maar dat is toch anders. Ik probeer met een collega waar ik normaal ook goed contact mee heb een keer in de week even te bellen om te kletsen over niet werk gerelateerde zaken. Zo houd je het contact goed.

Waar loop je tegen aan?

Dat werken in combinatie met een kind thuis heel lastig is, ook al hebben we nu een aardig ritme gevonden. Dat is ook de reden dat ik nu met mijn laptop door heel het huis werk. Vaak begin ik heel vroeg met de laptop op schoot, terwijl de kleine wat speelt of een filmpje kijkt. In de loop van de ochtend gaan we even naar buiten om te spelen en op te laden en daarna doe ik weer wat klusjes aan de keukentafel. In de middag slaapt mijn peuter nog, dus dan kan ik nog een paar uur geconcentreerd werken. Ander punt is dat ik veel moet bellen voor werk. Dat gaat heel moeilijk met een peuter om je heen, dus dat doe ik eigenlijk alleen als hij niet in de buurt is.

Wat zou je anders willen?

Aan de thuissituatie niet veel, behalve dat de situatie weer normaler wordt en de kinderen weer met vriendjes kunnen spelen op school of de opvang en weer naar opa en oma kunnen (gelukkig is dit inmiddels weer het geval ☺).

Zou je in de toekomst willen blijven thuiswerken?

Ja. Dat deed ik natuurlijk al, omdat ik het prettig vind. Misschien ga ik in de toekomst zelfs wel meer thuis werken. Je wordt minder gestoord en het videobellen werkt goed. Eén fysiek contactmoment met collega’s per week vind ik wel heel belangrijk. Ik hoop dat dat snel weer kan.

Wat is jouw tip voor andere thuiswerkers?

Zorg voor een duidelijke en haalbare dagindeling met vaste werkuren. Zo voorkom je dat je ’s-avonds nog achter je laptop zit of met je hoofd bij het werk bent. Richt je aandacht tijdens de speeluren met je kind volledig op hem of haar. Zo houd je het gezellig en kan je focus daarna weer volledig naar het werk uitgaan.

Ben je geïnspireerd geraakt?
Neem dan direct contact met ons op voor een afspraak! Een van onze adviseurs neemt graag de tijd voor je om te kijken wat we voor je kunnen betekenen.