Skip to main content
Tue, 01/15/2019 - 18:13
Vitaal werken - 10 tips!
Vol energie aan het werk in 2019

Als we een nieuw jaar ingaan dan hebben we allemaal goede voornemens, vaak met als thema gezond leven. Afvallen, meer bewegen, meer balans vinden tussen inspanning en ontspanning, etc. Deze voornemens zijn ook heel goed in te zetten op kantoor, zonder dat dit grote veranderingen met zich meebrengt. Gebrek aan beweging is de grootste belasting tijdens een kantoordag: 80% van de dag brengt de medewerker zittend door achter een beeldscherm.


We geven je in deze blog 10 bruikbare tips over vitaal werken waar je direct mee aan de slag kunt. Gegarandeerd heb je meer energie over aan het einde van de dag! 

1. Neem, indien mogelijk, altijd de trap i.p.v. de lift. 

2. Zorg ervoor dat je minimaal 1 à 2 x per uur een kort beweegmoment creëert. Beter kort en vaak bewegen (en het zitten onderbreken) dan 1 x per dag wat langer. Als je dit lastig vindt kun je een timer op je telefoon zetten of maak een melding in je agenda. 

3. Drink voldoende water op een dag, zodat je vloeistofhuishouding op peil blijft. Zet liever geen kan op je bureau. Door steeds een beker water te moeten halen, loop je weer meer en door veel te drinken moet je hoogstwaarschijnlijk ook wat vaker naar het kleinste kamertje wandelen ☺

4. Het klinkt oncollegiaal, maar je kunt beter individueel drinken halen. Zo gun je je collega ook een beweegmomentje. Dus eigenlijk juist heel collegiaal!

5. Wil je wat met een collega bespreken dan is het tegenwoordig gemakkelijk om een mailtje te sturen of te bellen, maar je kunt natuurlijk ook even naar je collega lopen om te overleggen en dan zou je ook allebei even kunnen staan tijdens het praten.

6. Telefoneer staand/lopend! Je stem wordt daarmee opener en frisser en je bent dynamisch en actief.

7. Houd besprekingen en korte vergaderingen staand. Als je staat kom je ook nog eens sneller in beweging. Dit is een stuk actiever en staand vergaderen blijk ook veel efficiënter.

8. Ook “brainstorms” kun je beter staand uitvoeren. Je ontwikkelt sneller nieuwe ideeën met elkaar als je staat. De hersenprestaties zijn staand meetbaar (ca 20%) beter!

9. Plaats printers, prullenbakken en alle andere zaken die je nodig hebt voor je werk, op loopafstand i.p.v. op grijpafstand.

10. Kies voor een gezonde en evenwichtige lunch en neem als tussendoortje fruit of rauwkost. Na afloop een lekkere lunchwandeling, potje tafelvoetbal of potje darten voor extra beweging.


Wie het drastischer aan wil pakken, doet er goed aan om te investeren in zit-sta werkplekken. In een volgend blog gaan we hier verder op in. Ook balanskrukken, balansballen en bureaufietsen dragen bij aan meer beweging. Al deze producten zijn uit te proberen in ons vitaliteitslab in ons inspiratiehuis.

Ben je geïnspireerd geraakt?
Neem dan direct contact met ons op voor een afspraak! Een van onze adviseurs neemt graag de tijd voor je om te kijken wat we voor je kunnen betekenen.