Skip to main content
Bedrijfsbezoek-beta
Wed, 04/10/2024 - 13:36
Bedrijfsbezoek Be by Beta
Een Nederlandse stoelenfabrikant met een missie!

In Breda zit al sinds de jaren '60 een volledig Nederlandse stoelenfabrikant; Bèta kantoorstoelen (tegenwoordig bekend als Be by Bèta). Een fabrikant die een missie heeft als het gaat om duurzaam produceren en de toekomst van kantoormeubilair. Maar wat is die missie precies? En hoe gaat Bèta te werk? Nancy en Sander gingen vorige week (04/04/2024) langs bij Marcel Trommelen om dat uit te zoeken!

Bèta door de jaren heen
In de jaren '60 van de vorige eeuw werd Bèta opgericht in Breda. Destijds werden de bureaustoelen met name verkocht via winkels die meer dan alleen stoelen verkochten. Marcel: "Hier vonden Hardeveld en Bèta elkaar uiteindelijk in de jaren '80. De klant kon bij Hardeveld terecht voor verschillende kantoorartikelen. Onze stoelen waren een mooie toevoeging op het assortiment."

In de jaren '90 gebeurde er iets ingrijpends op de kantoormeubilair-markt; buitenlandse, en met name Chinese, fabrikanten boden goedkopere alternatieven. Dit was ook het geval voor bureaustoelen. Bèta moest dus iets doen om voet aan de grond te houden. En zo werd er een stap gezet die tot de dag van vandaag cruciaal is geweest.

Marcel:  "Toen er gevaar van buiten op de markt kwam heeft Bèta de samenwerking gezocht met andere meubelfabrikanten. Dit om elkaars kennis en materialen te kunnen delen en zo efficiënter, goedkoper en eerlijker te kunnen produceren." In 1998 werd zo de VDB-groep opgericht. De groep bestond uit de merken Vepa, Drentea en Bèta. Tegenwoordig staat de groep met 7 merken bekend als Fair Furniture Group. 

Beta-duurzaam
Een duurzame stoel gemaakt van hennepzaad


Werkwijze van Bèta (en de Fair Furniture Group)
In tegenstelling tot veel bureaustoelen fabrikanten die in Nederland te koop zijn is Bèta een volledig Nederlands bedrijf. Alle stoelen worden in Breda gemaakt. En vergis je niet; er komt nog heel veel handwerk bij kijken! Zo worden de stoffen nog handmatig gesneden en gestikt. En ook het in elkaar zetten van de stoelen gebeurt met de hand. Dit alles om jou als klant een mooie persoonlijke stoel te kunnen bieden!

Maar behalve het handwerk is er nog een heel erg belangrijk aspect in de werkwijze van Bèta die het merk zo bijzonder maken; duurzaam en eerlijk werken. Er zijn 13 punten waarin die eerlijkheid naar voren komt, zo valt ook te lezen op de website van Fair Furniture Group:

 1. We zijn een van origine Nederlands familiebedrijf waar continuïteit boven winst gaat
 2. We produceren alles in onze eigen fabrieken in Breda, Emmen, Hoogeveen, Wijchen en Telford
 3. We hebben 82% van ons personeel in vast dienstverband
 4. We laten onze medewerkers meedelen in de winst
 5. We nemen niet alleen maatschappelijke verantwoordelijkheid voor onze medewerkers, maar ook voor anderen buiten ons bedrijf
 6. We bieden leerplekken aan juist die leerlingen aan die anders niet snel een stageplaats kunnen vinden
 7. We stellen onze fabriek open voor belangstellenden
 8. We laten niets tegen lagere lonen elders in de wereld maken
 9. We produceren duurzaam en zijn hier 100% eerlijk over naar de buitenwereld
 10. We creëren geen afval maar gebruiken ons restmateriaal voor nieuwe producten
 11. We kopen onze grondstoffen lokaal en in West-Europa
 12. We ontwerpen onze producten circulair
 13. We laten onze mensen leren en zetten in op vitaliteit en duurzame inzetbaarheid.


Duurzaam produceren neemt Bèta heel erg serieus. Zo hebben ze onlangs de super duurzame Be Hybrid bureaustoel gelanceerd. Dit is een bureaustoel gemaakt van gerecyclede PET-flessen. Maar, zo was te zien in de showroom, ze hebben bijvoorbeeld ook een stoel gemaakt van hennepzaad. En als dat nog niet revolutionair genoeg is is Bèta ook de eerste stoelenfabrikant die oude stoelen van alle merken innemen en hergebruiken. Hoe tof?

Beta-showroom
De showroom van Bèta met een stoel gemaakt van gerecyclede flessen. 

Ergonomie
Niet alleen duurzaamheid van de materialen is een belangrijk thema bij dit interessante bedrijf. Ook duurzame inzetbaarheid van de stoelgebruikers is een belangrijk thema. Er wordt veel nagedacht over ergonomie en modulaire onderdelen zodat stoelen geschikt zijn voor ieder persoon. 

Ben je benieuwd hoe Bèta voor jou het verschil kan maken? Laat het ons weten en dan gaan we samen zoeken naar de beste oplossing!

Ben je geïnspireerd geraakt?
Neem dan direct contact met ons op voor een afspraak! Een van onze adviseurs neemt graag de tijd voor je om te kijken wat we voor je kunnen betekenen.