Skip to main content
Sat, 01/27/2018 - 12:38
Verlichting op kantoor onderbelicht
Het belang van gezond werken

Tijdens een werkplekonderzoek kijken wij ook naar omgevingsfactoren die mogelijk van invloed kunnen zijn op klachten. Zo doen wij o.a. lux metingen op de werkplek om te bepalen of er voldoende licht op de werkplek aanwezig is en of er sprake is van gelijkmatige lichtverdeling. In de praktijk constateren wij vaak dat de werkplek onderbelicht is. Letterlijk en figuurlijk. Werkplekverlichting is namelijk vaak onderbelicht in preventie van klachten.

Licht zorgt ervoor dat we goed kunnen zien en is erg belangrijk voor het goed en veilig uitvoeren van het werk, maar licht stimuleert ook belangrijke processen in ons lichaam, zoals de aanmaak van vitamines en ons bioritme. Dit bioritme is belangrijk voor ons slaappatroon, ons eetpatroon, de lichaamstemperatuur, de leerprestaties en onze stemmingen. Daartegenover geldt dat te weinig aan licht kan leiden tot een verstoord bioritme met gezondheidsklachten, slaapstoornissen, stress, concentratieproblemen en neerslachtige stemmingen of depressie als gevolg.

Het is daarom belangrijk dat er op de werkplek voldoende en prettig licht aanwezig is om optimaal te kunnen presteren. Daglicht geeft de meest positieve effecten, maar een te veel aan daglicht kan weer hinderlijk zijn. Kunstlicht op de werkplek moet aanwezig zijn om bij gebrek aan daglicht toch voldoende lichtopbrengst te kunnen creëren.

Waar moet mijn werkplek qua licht aan voldoen?

  • Arbeidsplaatsen en verbindingswegen zijn zodanig verlicht dat het aanwezige licht geen risico oplevert voor de veiligheid en gezondheid van werknemers
  • Op de arbeidsplaats komt, voor zover mogelijk, voldoende daglicht binnen en zijn voldoende voorzieningen voor kunstlicht aanwezig.
  • De voorzieningen voor kunstverlichting zijn zodanig aangebracht dat gevaar voor ongevallen is voorkomen.
  • Rechtstreeks invallend zonlicht moet voldoende kunnen worden geweerd.
  • Er geldt een norm van minimaal 400 lux lichtopbrengst op de werkplek.
     

Luctra

Luctra verlichtingssystemen
Sinds kort hebben wij een nieuwe productlijn in ons ergonomisch assortiment wat helemaal op dit onderwerp aansluit. Het betreft het LUCTRA-verlichtingssysteem van DURABLE. Het assortiment bestaat uit twee biodynamische vloerlampen en tafellampen. Koude en warme witte LED’s met een verlichtingssterkte van max. 1000 lux en zeer gelijkmatige lichtverdeling, zorgen ervoor dat de verlichting op de werkplek bijna daglichtkwaliteiten heeft. LUCTRA stimuleert het welzijn doormiddel van biologisch actief licht. Alle modellen zijn voorzien van intelligente Vitacore-electronica die de gebruiker eenvoudig de mogelijkheid biedt om kleur en intensiteit van de verlichting aan te passen aan persoonlijke voorkeuren.

Wilt u ook ergonomischer werken of meer informatie over een passend verlichtingsplan? Maak een afspraak met onze werkplekadviseur Jantine!

Afspraak maken

 

Ben je geïnspireerd geraakt?
Neem dan direct contact met ons op voor een afspraak! Een van onze adviseurs neemt graag de tijd voor je om te kijken wat we voor je kunnen betekenen.